Ook na de geboorte kan het lastig zijn om het ouderschap met werk te combineren. Onderzoeksliteratuur omschrijft de eerste 1000 dagen (van conceptie tot 2 jaar) als een bijzonder kwetsbare periode. Het goed integreren van deze nieuwe taak in het leven van ouders is van groot belang voor de mentale gezondheid van moeder, vader én kind op lange termijn. Het stopt dus niet na deze eerste twee jaar. Ook opstandige pubers kunnen veel aandacht vragen of zorgen geven.
Ouderschap stopt niet na 1 jaar
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is niet voor niets beroepsziekte nummer 1 en komt onder (jonge) ouders komt veel voor. Uit onderzoek van TNO en Pro Parents blijkt dat bijna 670.000 werkende ouders met jonge kinderen moeite hebben met het combineren van werk en privé. Het grootste risico op verzuim en uitval ligt in de periode na de geboorte van het eerste kind.
Maar ook als het kind iets ouder is, ligt stress op de loer: 1 op de 8 werkende ouders met een kind tot 4 jaar ervaart vaak problemen. Dit geldt voor mannen én vrouwen en uit zich door bijvoorbeeld een laag zelfbeeld, oververmoeidheid, rolconflict en een toename van depressie, angstklachten en stress. Stress kan een negatieve invloed hebben op het welzijn van ouders, de kwaliteit van de interacties tussen ouder en kind en de ontwikkeling van het kind.
De organisatiecultuur kan een belangrijke factor zijn voor PSA en uitval. Bijvoorbeeld als binnen een organisatie zwangerschap en ouderschap als privékwestie worden beschouwd, of erger: als gebrek aan ambitie en motivatie. Het is dus belangrijk dat je als werkgever en leidinggevende oog hebt voor ouders en met hen meedenkt voor oplossingen als het even niet lekker loopt. En dan maakt het niet uit of een kind 16 weken is of 16 jaar.
Wat kun je doen om ouders te helpen bij het combineren van ouderschap en werk? Hieronder een paar waardevolle tips: