Wat hebben het Nederlands Elftal en het bedrijfsleven, op het eerste gezicht hele andere takken van sport, gemeen? In ieder geval dat zij beiden data analyse gebruiken. Cees van der Zwan, partner bij Courius, een organisatie advies bureau dat klanten helpt bij veranderprocessen, en Steijn Spreij, manager performance analyse bij de KNVB en performance analist bij het Nederlands Elftal, praten met elkaar over welke data zij ophalen en wat ze ermee doen.

Meten van data

Steijn kan heel veel feitelijke data meten van een voetballer: of hij goed geslapen heeft, hoe hard hij achter een bal aan loopt, of hij lekker in zijn vel zit… deze combinatie laat zien hoe een speler zich ontwikkelt en wat een speler aan kan. Hier heeft bij verschillende middelen voor. Bijvoorbeeld videobeelden van de wedstrijden, maar ook zendertjes die de voetballers bij zich dragen.

Cees is wel een beetje jaloers op de hoeveelheid feitelijke data die Steijn kan meten. ‘In het bedrijfsleven is dat toch subjectiever. Wij kijken naar wat energie geeft en wat energie kost in het werk. Daarmee is ook aardig het draagvlak voor een veranderproces in te schatten.’ Cees gebruikt voornamelijk vragenlijsten. Vaak is er een terugkoppeling in de vorm van een groepsinterview waarin je de uitkomsten met de groep bespreekt. ‘Als het niet lekker zit met de energie in een team, dan bespreken we ook wat we er aan gaan doen.’

‘Interessant’, vindt Steijn. Want de data die hij boven water krijgt, is dan wel heel feitelijk, maar daar hangt nog heel veel om heen waar de coach mee aan de slag moet. ‘Want het team moet met elkaar wel het plan uitvoeren wat er bedacht is.’

Wil je meer weten over hoe Steijn en Cees aan hun data komen en vooral ook wat zij ermee doen om zo productief mogelijk te kunnen werken? Luister dan de hele podcast hieronder.