We spraken met Cees van der Zwan – executive en team coach bij COURIUS en specialist in ‘energie in teams' en Rick Mathijssen – assistent bondscoach van het NL Herenhockeyteam en coach van het Bloemedaal heren 1 hockeyteam – over de uitdagingen van teams in deze veranderlijke tijd. Over het belang van veerkracht, maar vooral ook wat we daaronder verstaan. En hoe je als leidinggevende de veerkracht van je team kunt vergroten. Een inspirerend verhaal vol tips en ervaringen uit zowel het bedrijfsleven als de topsport. 

Met grote dank aan

Deze podcast is gemaakt in samenwerking met TalentEmpowerment, een organisatie die topsporters en bedrijven helpt om het maximale uit hun potentieel te halen.

Veerkracht in teams

De belangrijkste tips op een rij

Tips om de veerkracht van je team te vergroten, zeker in tijden van crisis.

Tips


  1. Stimuleer flexibiliteit. Veerkracht vraagt om het kunnen afwijken van bestaande werkwijzen en gewoonten. Als leidinggevende is het belangrijk dat je daar fiat voor geeft. Toestemming om te zoeken naar nieuwe manieren van werken, manieren waar de huidige situatie om vraagt en waardoor je medewerkers goed kunnen blijven werken.

  2. Stel nieuwe (kleinere) doelen. Als je teamdoel ineens wegvalt, of heel onzeker wordt, dan moet je hele duidelijke afspraken maken over wat je dan wél gaat doen met zijn allen. Snel en concreet teamdoelstellingen bespreken en individuele doelstellingen bepalen. Het stellen van een doel geeft namelijk al energie op zich. Het uitspreken, formuleren en delen van doelen met elkaar helpt. Maak zichtbaar in welke zaken iemand een bijdrage levert aan de hogere teamdoelstelling. En weet: kleinere doelen die dichtbij liggen, geven veel meer bevrediging en focus dan hele grote, hoogover en ver-weg-doelen. Het afspreken van verschillende doelen is ook een optie, denk bijvoorbeeld aan een resultaatdoel, prestatiedoel en/of procesdoel.

  3. Wees realistisch in wat lukt. Om kunnen gaan met chaos is misschien wel de belangrijkste skill die je mensen kunt leren in tijden van verandering. En dat is heel waardevol. Maar als jouw team echt in de overleefstand staat, leg dan vooral niet de nadruk op leren en reflecteren. Wees realistisch in wat lukt en geef mensen de ruimte om even bij te komen. Stel als leidinggevende de vraag: moet dit echt werk persé nu of kan het later? Neem je team mee op sleeptouw om in een andere energie te komen. Pak achterstallige zaken of ondergeschoven kindjes aan, kijk naar kleine verbeteringen die doorgevoerd kunnen worden. En laat de grote projecten en deadlines even voor wat ze zijn. Doorgaan terwijl iedereen op zijn tandvlees loopt zorgt er alleen maar voor dat mensen overwerkt raken. En dan ben je echt mijlenver van huis. Doe een stapje terug, biedt rust, hulp, een schouder, een professionele interventie, wat maar nodig is om op orde te komen. Vertraag eerst en zorg voor elkaar, om daarna weer te kunnen versnellen.

  4. Heb aandacht voor elkaar. Stel je antennes op scherp op hoe het gaat met je teamleden. Stel je kwetsbaar op en benadruk dat je er samen met je team uit wilt komen. Toon ook je eigen kwetsbaarheid en maak ruimte voor die van anderen. Veerkracht is alleen maar mogelijk met een duidelijke leidinggevende, steun van collega's en een stukje veiligheid dat onderling wordt ervaren.

  5. Richt je op de feiten. In veranderlijke tijden doen vaak veel verschillende verhalen de ronde. Verspil geen energie aan 'wat als...?'-vragen, maar hou je bij de feiten die bekend zijn. En richt je op de dingen waar je echt invloed op hebt.

  6. Vier successen en de weg die je hebt afgelegd. Maak bespreekbaar binnen het team welke weg er is afgelegd, wat je al hebt bereikt als basis voor de toekomst. Streef na dat je zo robuust mogelijk bent en besef je welke stormen je al overwonnen hebt. Dat zie je vaak niet op het moment dat je er middenin zit. Maar kijk terug en vier successen. Geef de teamleden ook een plek voor hun succesverhalen.

  7. Stimuleer saamhorigheid en het teamgevoel. Zoek naar innovatieve manieren om contact met elkaar te houden als je niet fysiek meer bij elkaar kunt zijn. Kijk hoe je samen het werk opnieuw kan inrichten. Hoe je tijd kunt maken voor elkaar, ook als je op afstand zit. Experimenteer en leer met en van elkaar. Deel foto's met elkaar, spreek complimenten heel bewust uit, zet de webcam gewoon eens een dagje open of vergader eens zonder agenda zodat je tijd hebt om te vragen hoe het met een ander is.