Voor dit onderzoek maakten zij gebruik van de verzuimdata en data uit de corona-module van ongeveer 47.000 Digitale Verzuim Voorspellers (DVV). De studie toont aan dat medewerkers steeds sneller na een COVID-19 besmetting terugkeren naar werk.

Zo ging in de periode februari 2021 tot juni 2021, toen de alfa-variant van het virus dominant was, 48,5% binnen drie weken weer aan het werk. In de periode daarna, met de dominante delta-variant (juni 2021 – december 2021) was dit al 67,5%. En in de omicron-dominante periode, (die liep van december 2021 – maart 2022) was dit zelfs 87,5%.

Deze cijfers laten zien dat de verschillen tussen terugkeer naar werk na COVID-19 en griepachtige klachten eigenlijk steeds kleiner worden. Wel is de ziekteduur bij COVID-19 langer. Zo daalde in de omicron-dominante periode het percentage medewerkers dat langer dan 12 dagen verzuimde naar 1,4%. Dat was tijdens de alfa-dominante periode nog 12,8%. Bij griep komt dit soort lang verzuim überhaupt niet voor.

Covid-stats

Ondersteuning blijft belangrijk

Komt jouw medewerker terug naar werk na een COVID-19 besmetting? Let er dan toch goed op dat diegene het werk rustig oppakt. Want langdurig verzuim kan bij bepaalde mensen op de loer liggen. Indicatoren daarvoor kunnen zijn: leeftijd, vrouwelijk geslacht, behoren tot een risicogroep, kortademigheid en vermoeidheid. Hoe je een medewerker het beste ondersteunt in zijn terugkeer naar werk na corona, lees je in dit artikel.

Ben je benieuwd naar het hele onderzoek van R&D? Dat kun je lezen op de website van het Scandinavian Journal of Work, Environment & Health.