1. Houd het gesprek digitaal

In een digitaal gesprek is het sowieso al moeilijker om echt verbinding te maken en er zijn tal van trucs die je kunt inzetten om het goede gesprek niet te hoeven voeren. We sommen ze hieronder verder voor je op.

2. Zorg voor een instabiele verbinding

Een instabiele wifi-connectie zorgt er gegarandeerd voor dat het goede gesprek niet op gang komt. Wie stort er nu zijn hart uit als zij gesprekspartner om de haverklap ‘ bevriest’  of wegvalt? Precies. De schuur, de zolder, of een afgelegen 3G-plek buiten, daar moet je zijn. 

3. 'Vergeet' je camera aan te zetten

Het grote voordeel van tools als MS teams of Zoom is natuurlijk dat je elkaar kunt zien, zij het digitaal. Daardoor zie je toch een deel van de non-verbale communicatie van de ander, wat helpt bij het goede gesprek. Zonder camera pak je al die extra signalen niet mee, en dus hoef je er ook niet op te acteren.

4. Kijk overal en nergens, behalve naar je camera

In de camera kijken geeft de medewerker de indruk dat je hem of haar echt aankijkt en luistert. En voor je het weet heb je een uitgebreid gesprek over hoe het met iemand gaat. Kijk daarom vooral naar een ander scherm dan waar de camera in zit. Bijvoorbeeld een externe monitor, zodat de ander alleen je wang ziet. Binnenkomen met een boodschap wordt zo uitermate lastig.

5. Laat je afleiden

Zoek andere dingen op, werk nog een mailtje weg of check zichtbaar je appjes en social media. Zet je geluid aan, zodat je geen meldingen mist en dat het duidelijk is voor de ander dat je eigenlijk helemaal geen tijd hebt voor dit gesprek.

6. Reageer niet

Hummen, ja-zeggen en knikken geeft je gesprekspartner het gevoel dat je actief luistert. Net als af en toe samenvatten wat de ander heeft gezegd om te checken of je het hebt begrepen. Het nodigt uit om verder te praten en voor je het weet zit je toch in een goed gesprek. Niet doen dus. Beter is een neutrale houding, lege blik en vooral GEEN reactie geven op wat de ander vertelt.  Hooguit af en toe even op je horloge kijken om aan te geven dat je het lang vindt duren.

7. Laat de ander nooit uitpraten

Ben je het niet-reageren een beetje zat of heeft het geen effect? Tactiek twee is de ander nooit uit te laten praten. In een online vergadering wordt het geluid dan dusdanig verstoord dat iemand domweg geen verhaal kán vertellen, ook al wil hij dat nog zo graag.

8. Wijs vooral geen spreker aan

Soms vallen er gaten in een vergadering omdat iedereen bang is om door een ander heen te praten. Of dat iemand iets wil zeggen, maar er niet tussendoor komt. Hou dit zo en ga vooral niet de gespreksleider uithangen door iemand ‘de beurt’ te geven. Of nog erger: vragen of mensen hun hand op willen steken. Niet doen, des te eerder valt het gesprek dood.

9. Mute niet wanneer het moet

Achtergrondgeluiden zijn enorm storend in een gesprek. En net zo irritant is het als je steeds hele verhalen hebt als je nog op mute staat. Beide opties nodigen niet uit tot een goed gesprek, dus mute is je beste vriend. Handig weetje: de sneltoets bij MS teams voor mute is ‘Control + Shift + M’ en bij Zoom ‘Alt + A’.

10. Kleine wasjes, grote wasjes, hang ze in je achtergrond

Hoe drukker je achtergrond, hoe meer afleiding. Dit geldt zowel voor beweging als spullen. Sleep je wasrek dus in beeld, mobiliseer je katten, hond of huisgenoot en maak er een zootje van. Nog een tandje er bovenop? Ga in het donker zitten, of juist vlak voor een raam waar veel licht doorheen komt en stel je camera vooral niet bij.

11. Laat anderen meeluisteren

Zorg dat je partner, kinderen of collega’s zichtbaar mee kunnen luisteren of kijken met het gesprek. Dit voorkomt dat je medewerker zich vrij voelt om zich kwetsbaar op te stellen. Ideaal.

12. Verdwijn regelmatig uit beeld

Een prettig gesprek voer je natuurlijk niet als je gesprekspartner voortdurend uit beeld verdwijnt. Gooi je etui met pennen dus onder tafel en maak er werk van ze één voor één op te rapen, ga even koffie halen. Check je neus(haar) even van heel dichtbij in de camera of pak even een boek uit de kast aan de andere kant van de kamer.

13. Snoep verstandig, eet een appel

Of iets anders dat veel geluid maakt bij het eten en waar je je mond goed vol mee kan stoppen. In combinatie met tip 7 wordt het een extra onaangename aangelegenheid om naar te kijken. Waardoor je gesprekspartner er al snel klaar mee zal zijn. Et voilà, je hebt weer tijd voor andere dingen.

Wil je toch liever wél het goede gesprek voeren, zodat je je medewerkers kunt helpen bij het verbeteren van hun inzetbaarheid, werk-privébalans, functioneren of ontwikkeling? Draai de tips uit dit artikel dan om en het gaat gelijk beter.