Yorick helpt met zijn bedrijf werkgevers waar werknemers in scheiding liggen. De insteek is het voorkomen van verzuim. Volgens Yorick komt een scheiding niet uit de lucht vallen. Het proces kan onderverdeeld worden in verschillende periodes.

De aanloop naar een scheiding is vaak een roerige periode waarin conflicten en emoties een rol spelen. Daarop volgt het besluit om uit elkaar te gaan. In deze tijd gebeurt er veel: hoe vertel je het de kinderen, hoe verdeel je de huizen, de boedel, hoe ga je het met de financiën doen. In korte tijd moeten er veel keuzes en afspraken gemaakt worden. Deze afspraken komen in een convenant. Uiteindelijk doet de rechter daar uitspraak over en dan pas is de scheiding afgerond. Dit kan wel twee jaar duren.

Al deze gebeurtenissen kunnen leiden tot stress, slecht slapen, slecht eten en te weinig rust. Het kan dat iemand hier in zijn werk last van krijgt. Weinig concentratie, piekeren, minder energie, niet meer kunnen plannen en organiseren zijn vaak gehoorde klachten. Wordt een werknemer hier niet in gesteund, dan kan uitval op de loer liggen. Maar dit is te voorkomen. Hieronder de tips van Yorick.

Tips

  • Merk je als leidinggevende dat iemand uit je team wankelt? Biedt dan direct ondersteuning. Vraag wat degene nodig heeft om geholpen te worden. Hoe eerder je iemand kan helpen, hoe kleiner de kans op uitval. En blijf altijd in gesprek.
  • Vaak is werk een stabiele factor in een scheiding; de baan verandert niet, het kan een uitlaatklep zijn, is zinvol en ook financieel biedt het houvast. Het is dan ook belangrijk dat iemand aan het werk kan blijven. Bekijk daarom al in een vroeg stadium samen met je medewerker wat hij nodig heeft om te kunnen blijven werken.
  • Zoek op tijd contact met HR: zij weten als geen ander wat de mogelijkheden zijn om een collega in scheiding bij te staan. Er kan vaak meer dan jij denkt. En dat is logisch want jij maakt dit niet dagelijks mee.
  • HR kan de hulp inroepen van Werk & Scheiding. Zij kunnen een intake met de medewerker inplannen. Voelt dit goed, dan plannen zij een startdag waarin alle zaken die bij een scheiding komen kijken besproken worden. Daarna volgen er een stuk of vier coachingssessies om de medewerker op weg te helpen. Het uiteindelijke doel is dat hij het zelf gaat oppakken en de juiste stappen neemt naar een goede afwikkeling van de scheiding.