Ten eerste: bespreek een ieders persoonlijke situatie. Het ene huis is het andere niet en ook personen verschillen in hun warmtetolerantie. Daarbij heeft de ene medewerker wel de financiële ruimte om een airco aan te schaffen en de andere niet. Ga in gesprek over waar iemand behoefte aan heeft en wees flexibel met werktijden als dat mogelijk is. In de ochtend is het immers vaak nog koel, dus wellicht is eerder beginnen een optie. Kijk of een siësta een mogelijkheid is, waarna in de avonduren nog wat gewerkt wordt.

Tips voor thuiswerkende medewerkers

Tips

Daarnaast kun je je medewerkers (en jezelf) de volgende tips geven:

 1. Houd je huis dicht 
  Zeker als de temperaturen een aantal dagen achter elkaar flink oplopen, warmt de buitenwereld op. Denk aan stenen straten, asfalt, muren, etc. Sluit alle ramen en deuren dan ook zodra het warmer wordt, laat zonneschermen neer en doe gordijnen of luxaflex dicht. En ventileer zoveel mogelijk zodra de lucht in de avond afkoelt.
 2. Zwaar werk? Zo vroeg mogelijk
  Doe het zware concentreerwerk als je nog fris bent, ofwel: in de ochtend. Plan ’s middags meer pauze, eenvoudige zaken en bijvoorbeeld telefoontjes. Die kun je dan wellicht ook buiten in de schaduw doen.
 3. Wapper de warmte weg
  Zet een ventilator naast je bureau (wel oppassen dat niet al je losse papieren weg waaien), eventueel met een bak ijsklontjes ervoor of een paar flessen met bevroren water. Zo blaas je extra koele lucht de kamer in.
 4. Laat water voor je werken
  Dompel je voeten in een teiltje met water of wikkel er een natte theedoek omheen. Een natte washand in je nek en regelmatig je polsen onder de (koude) kraan houden, werkt ook verkoelend. Drink voldoende, alleen geen ijskoude dranken. Je lichaam gaat zich dan bezig houden met opwarmen en dat wilde je nu net niet.
 5. Kies voor luchtige laagjes
  Draag luchtige kleding die zweet absorbeert en geen zweterige strakke of synthetische kleding. Soms is een luchtige lange broek zelfs een beter alternatief dan een korte broek, zeker als je naar buiten moet. Een zongebruinde huid absorbeert namelijk ook veel warmte. 
 6. Gebruik een lichte lunch
  Het verbranden van vet en eiwitten kost veel energie en dat kun je niet gebruiken. Daarnaast wil je voedsel eten dat je vochtbalans op peil helpt te houden. Gebruik dus een lichte lunch, zoals een salade met komkommer, spinazie, sla, (water)meloen, druiven of aardbei. En drink zo min mogelijk dranken met suiker of cafeïne, want die onttrekken juist vocht aan het lichaam. 
 7. Snoep met soep
  Al dat zweten zorgt ervoor dat je zout en mineralen verliest, waardoor je je licht in je hoofd kunt gaan voelen. Vul die voorraad aan met bijvoorbeeld een soepje. Klinkt dat te warm? Denk dan eens aan gazpacho of een andere koude soep.


Krijgt een medewerker het ondanks al deze tips toch te kwaad? Dan kan hij misschien toch eens een extra dagje werken op kantoor. Of anders is een dag vrij – als het werk het toelaat – ook een optie. Geef je hier de ruimte voor, dan is de kans groot dat iemand daarna weer frisser aan de slag kan. Met meer energie en werkplezier, wat uiteindelijk meer productiviteit oplevert. En die vrije uren? Die heeft hij of zij dan zo weer ingehaald.