De belangrijkste punten op een rij

De hele dag door kun je dan ook verbinding creëren, zowel op het rationele vlak als het non-verbale/relationele vlak. Hoe je dat doet? We hebben de belangrijkste tips uit de podcast hieronder op een rij gezet.

Tips

  • Binding is iets anders dan verbinding. Je kunt iemand aan de hand vastpakken en meenemen - dan heb je binding - of de ander vastpakken en in de ogen kijken - dan heb je verbinding. Om tot verbinding te komen moet je op zoek gaan naar de gezamenlijke why. Waarom zijn wij hier samen? Maak samen een verhaal, een gezamenlijk doel. Want als je geen gezamenlijk doel hebt, dan heb je elkaar niet nodig en is de verbinding bij voorbaat al weg.
  • Als je alleen maar cognitief een gezamenlijk doel definieert, dan gaat het niet leven. Het gezamenlijk doel moet dus ook gevoeld worden. 
  • Mensen willen niet veranderd worden, wel zelf veranderen. Dus wil je verbinding in een organisatie? Zorg dan dat je iedereen eigenaar en onderdeel maakt van dat gezamenlijke doel. Vertel niet top-down wat ze moeten doen, maar stel open vragen over hoe zij willen bijdragen aan dat doel. En heb als leidinggevende het lef om de boel af en toe te late. Leer je  team zelf met elkaar in gesprek te gaan en zaken zelf op te lossen.
  • Creëer een atmosfeer waarin mensen eigenaarschap pakken. Bied een veilige omgeving, waarin fouten gemaakt mogen worden en jijzelf als leidinggevende ook eerlijk bent over jouw fouten.
  • Peil regelmatig hoe de vlag ervoor staat door medewerkers intuïtief een cijfer te laten geven over belangrijke zaken, zoals de verbinding, samenwerking, etc.. Zie dit als startpunt voor een gesprek. Vraag wat je mensen nodig hebben om dat cijfer hoger te maken. Zo ga je van feedback naar feedforward.
  • Veel managers gaan pas een gesprek aan als ze tijd over hebben, maar zo komt het altijd op het laatste moment. Plan echt tijd in om gesprekken aan te gaan, om eens per week die prullenbak te legen als team, maar ook te genieten van de mooie dingen die gebeuren.   
  • Investeer in zowel de relationele als de functionele kenmerken (verhouding is 2/3 en 1/3) om het beste team te creëren. Je kunt een team met de beste wereldspelers opstellen, maar als ze niet kunnen overspelen, word je geen kampioen. 
  • Een duidelijke structuur geeft ruimte voor avontuur, dus geef die ook.
  • Leiderschap is ook het soms niet weten, maar wel een keuze maken. Als later blijkt dat het niet de goede keuze was, dan is het niet erg.
  • Zorg ervoor dat je medewerkers communiceren met elkaar en niet over elkaar. Laat problemen direct uitspreken met elkaar. Zorg voor een omgeving waarin iedereen geaccepteerd wordt zoals ie is. Maak tijd vrij om elkaar te leren kennen. En houd rekening met elkaars voorkeuren en behoeftes.