Met grote dank aan

Deze podcast is gemaakt in samenwerking met TalentEmpowerment, een stichting die topsporters begeleidt om het maximale uit hun potentieel te halen op weg naar de Olympische Spelen. 

De belangrijkste punten op een rij

Om talent tot bloei te laten komen is zelfkennis een eerste voorwaarde. Wie zichzelf niet kent en niet in de spiegel durft te kijken, kan zichzelf niet ontwikkelen. Maar hoe stimuleer je als leidinggevende je medewerkers (en jezelf) om kritisch naar zichzelf te kijken? We hebben de belangrijkste punten uit de podcast hieronder op een rij gezet.

Tips

  • Zorg dat je als leidinggevende goed inzicht hebt in hoe jij bent, hoe je overkomt op anderen. Laat jezelf coachen en de spiegel voorhouden, zodat je kunt leren van je fouten. Onderken ook waar je niet goed in bent, wat je valkuilen zijn (deze zitten vaak heel dicht tegen je talenten aan) en schakel experts in om je op die punten te helpen.
  • Op momenten van tegenslag is onze natuurlijke reactie om tegen de buitenwereld aan te schoppen en de schuld buiten onszelf te leggen. Wil je echter groeien, dan moet je op een gegeven moment de knop omzetten. Stel jezelf of je medewerker de vragen: 'Wat leer je hiervan? Wat wil en kun je de volgende keer anders doen? Hoe zorg je dat hier uiteindelijk beter van wordt'
  • Voer het echte, eerlijke gesprek. Durf te benoemen wat je nu echt met elkaar wilt bereiken? En wat jij daarvoor als leidinggevende nodig hebt van je mensen en je mensen onderling van elkaar. Durf te benoemen welk gedrag je ziet en ga daarin ook de confrontatie aan over zaken die minder goed gaan. 
  • Feedback geven en ontvangen is voor vrijwel iedereen lastig. Zorg dus voor een veilige omgeving, waarin het mogelijk is ook kritiek te geven. Bijvoorbeeld door moeilijke gesprekken te voeren met een onafhankelijke derde erbij of alleen met die onafhankelijke derde. Dit kan eng zijn, als je ergens met iemand naartoe wilt werken en je geeft daarvan een deel uit handen aan bijvoorbeeld een coach. Maar het maakt het voor de medewerker makkelijker om kwetsbaarheden te bespreken met iemand die geen hiërachisch of ander belang bij de situatie heeft. 
  • Besef je dat het nooit af is en blijf tijd maken om te investeren in jezelf en je zelfkennis. En geef je medewerkers hier ook ruimte voor.
  • Het is goed om te kijken naar waar iemand uniek in is en of je dat talent kunt ontwikkelen. Maar het is ook nodig om op zijn minst begrijpen welke gedragspatronen de rem vormen. Alleen dan
  • Verdiep je in het mensbeeld, kijk waarom iemand bepaald gedrag vertoont. Lees boeken, praat met collega's, leer goede gesprekken voeren en stel vooral veel vragen.