Met grote dank aan

Deze podcast is gemaakt in samenwerking met TalentEmpowerment, een stichting die topsporters begeleidt om het maximale uit hun potentieel te halen op weg naar de Olympische Spelen.

De belangrijkste punten op een rij

Om talent tot bloei te laten komen is eigenaarschap een belangrijke voorwaarde. Maar hoe stimuleer je als leidinggevende je medewerkers (en jezelf) om eigenaarschap te nemen? Je vind de belangrijkste tips hieronder op een rij.

Tips

  • Voer als leidinggevende goede gesprekken met je mensen. Stel de vraag: “Wat wil je nu echt en wat heb je daarvoor te doen?” Spreek het echte willen aan en daag iemand uit zijn doelen echt helder te krijgen.
  • Ga ook het gesprek aan over de consequenties van de keuzes die medewerkers maken. Ben je ambitieus en wil je hard groeien? Daar hoort hard werken bij. Consequenties moeten besproken worden en worden aanvaard, óf er kan een andere keuze worden gemaakt. Hier komt zelfkennis ook weer om de hoek kijken. Wil iemand liever de luie, talentvolle persoon zijn die het steeds net niet wordt? Of wil iemand écht de top bereiken?
  • Je kunt best een keer de randjes opzoeken zodat je gaat ziet wat iemand wel en niet wil. Een team van goud maakt elkaar beter. Met de beste intentie zijn zij hard naar elkaar, omdat ze allemaal begrijpen welke missie ze gezamenlijk hebben.
  • Blijf als leidinggevende niet investeren in mensen die hun plafond niet aan willen tikken. Voer ook daar het gesprek over. En ook met jezelf. Ben jij leidinggevende omdat je dat echt wilt zijn? Of ben je doorgegroeid omdat je de beste was in jouw vak of er niemand anders naar voren wilde stappen?
  • Kruip niet in zelfmedelijden weg bij tegenslag. Er is een feit en er is een oplossing. Bedenk welk plan je nu maakt en hoe je je doelen bij kunt stellen. Dit artikel over doelen stellen komt wellicht van pas.
  • Praat regelmatig over taken, verantwoordelijkheden, normen, waarden, hoe je met elkaar om wilt gaan en wat je van elkaar verwacht. Coach op gedrag, benoem wat je ziet en wat je wilt zien. Steek hier energie in en maak er tijd voor.
  • Idealiter kijk je bij iedere medewerker hoe je de organisatie-, team- en individuele doelen op één lijn krijgt met elkaar.