De belangrijkste punten op een rij

Om talent tot bloei te laten komen, is cultuur een belangrijke voorwaarde. Binnen jouw team zijn er waarden die met elkaar bepaald zijn en die de omgeving bieden waarin mensen willen werken. Maar hoe bouw je als leidinggevende samen met je medewerkers aan die cultuur? We hebben de belangrijkste punten uit de podcast hieronder op een rij gezet.

Tips

  • Probeer de gezamenlijk gedeelde waarden binnen de organisatie te vinden. Daar kun je vervolgens samen met je team op verder bouwen.
  • Verzamel en selecteer de juiste mensen bij je organisatie. Als je een groep van gelijkgestemden om je heen hebt, dan creëer je een hele sterke cultuur. En als je dat uitdraagt dan vind je ook de mensen die deze cultuur omarmen. Diversiteit in een team is echter ook heel belangrijk, dus kijk als leidinggevende ook verder dan de standaard club medewerkers in je team. Vaak leer je meer van mensen die anders zijn dan van een gelijkgestemde. Want alleen dan kom je buiten je comfortzone. Dus durf ook eens andere mensen om je heen te verzamelen. 
  • Het succes van een cuktuur is afhankelijk van de context. Wees je dus bewust van de cultuur die je creëert en wees er scherp op dat deze past. En probeer niet klakkeloos de cultuur van het ene bedrijf naar het andere te kopiëren.  
  • Een cultuur is een verzameling van mensen die samen iets afspreken en samen iets doen. Dat is overal weer anders. Ga dus samen het gesprek aan over hoe jullie het binnen jullie organisatie willen doen en maak samen afspraken. 
  • Communiceer de cultuur en de waarden van je bedrijf met nieuwe mensen. Vertel over hoe jullie met elkaar omgaan en hoe jullie samenwerken. Zo kunnen nieuwe mensen inschatten of ze binnen die cultuur passen of zich willen aanpassen. Hoe duidelijker jij als leidinggevende bent over de cultuur in het selectieproces, hoe duidelijker het is voor de kandidaten. Wees duidelijk over hoe jullie het hier doen.  
  • De ene cultuur is niet perse beter dan de andere, maar het is wel belangrijk dat de cultuur past bij de mensen die bij je werken. Stel de juiste vragen om te zien of mensen bij je cultuur passen. Passen de waarden die zij hebben andersom ook bij de organisatie? Wees hier kritisch op.
  • Durf als leidinggevende ook te kijken naar wat de nieuwe generatie medewerkers nodig heeft en wil. Durf dit ook toe te passen en deze nieuwe generatie ook de ruimte te geven. Kijk hoe je elkaar als generatie kunt helpen. Wat kunnen jullie van elkaar leren en hoe kunnen jullie elkaar verder helpen?