Niet alleen thuis maar ook op het werk brengen mensen steeds meer tijd door voor een beeldscherm. Volgens dit factsheet van TNO werkt 44% van de alle medewerkers in NL 6 of meer uur per dag met een beeldscherm en 23% geeft zelfs aan 8 uur of meer beeldschermwerk te doen. En de gemiddelde schermtijd op het werk is 4,4 uur per dag. Een hoog percentage mensen, 30% – 80%, ervaart hier ongemak van. Bijvoorbeeld door langdurig verkeerd zitten en door het blauwe licht van beeldschermen. Dit laatste speelt veel bij oudere medewerkers die slechtere ogen hebben. Door de toename van beeldschermwerk en door de vergrijzing nemen dit soort klachten dan ook toe en daarmee stijgt de kans op verzuim.
In een poging om hun beeldscherm zo goed mogelijk te kunnen zien, nemen medewerkers bewust of onbewust vaak een verkeerde houding aan. Daarbij gebruiken ze verkeerde spieren, wat kan leiden tot klachten aan schouders, nek en rug. Oudere medewerkers merken het effect van beeldschermwerk vooral aan hun ogen en krijgen klachten als onscherp zien en hoofdpijn. Een verkeerde houding en niet scherp zien geven beide energieverlies.
Bekend is dat blauwe licht van beeldschermen ons bioritme verstoort en effect kan hebben op de slaapkwaliteit, waardoor bijvoorbeeld het concentratievermogen minder kan zijn. Of het ook schadelijk is voor de ogen en op welke manier wordt nog onderzocht.
Er zijn Europese richtlijnen die werkgevers voorschrijven te zorgen voor een goed ingerichte werkplek. Daarnaast is het als leidinggevende goed om te weten dat er een direct verband is tussen energieverlies door klachten als gevolg van verkeerd werken met beeldschermen en productiviteitsverlies. Het is dus absoluut lonend om hiermee aan de slag te gaan.
Maar wat kun je als leidinggevende precies allemaal doen? We geven je een aantal tips.