Psychologisch kapitaal is een verzameling van positieve eigenschappen, zoals optimisme, hoop, veerkracht en zelfvertrouwen. Deze eigenschappen zijn belangrijk bij het omgaan met stress, tegenslag en uitdagingen. Zaken, die werk ook met zich meebrengt. De ene medewerker beschikt over een groter psychologisch kapitaal dan de ander, maar het goede nieuws is dat iedereen deze vier eigenschappen kan trainen.
De theorie van het Psychologisch Kapitaal (ook wel PsyCap) komt uit de positieve psychologie en is ontwikkeld door managementprofessor Fred Luthans, ook expert op het gebied van positief leiderschap Positief leiderschap is een begrip uit de positieve psychologie. Het houdt in dat de manager gelooft dat het team of een medewerker in staat is om een taak goed uit te voeren en dat hij dit laat zien in zijn gedrag. Positief leiderschap is inspirerend en coachend.
Uit grootschalig onderzoek door hem en zijn collega’s blijkt dat mensen een set van vier meetbare eigenschappen kunnen ontwikkelen die een positieve invloed hebben op stress en prestaties. Ofwel, psychologisch kapitaal. Medewerkers die over veel psychologisch kapitaal beschikken, zitten lekker in hun vel, hebben plezier in hun werk en presteren beter.
Iedereen beschikt in meer of mindere mate over de vier eigenschappen van psychologisch kapitaal:
Deze vier eigenschappen, ook wel persoonlijke hulpbronnen genoemd, spelen samen met werkgebonden hulpbronnen, een belangrijke rol in de mentale weerbaarheid van medewerkers.
Iemand met veel psychologisch kapitaal:
Daarmee kan een medewerker met veel psychologisch kapitaal over het algemeen langer doorwerken en loopt hij minder risico op een burn-out.
Als je je medewerkers wilt helpen om hun psychologisch kapitaal te vergroten, helpt het allereerst om hen te laten inzien dat het goed is voor henzelf. Dat ze, als ze zichzelf ontwikkelen, beter kunnen omgaan met problemen, stress en uitdagingen, zelf beslissingen kunnen nemen en verantwoordelijkheid dragen.
Voor dit artikel is gebruikgemaakt van het boek Optimisme, hoop, veerkracht, zelfvertrouwen van Matthijs Steenveld.
Elk van de vier eigenschappen van psychologisch kapitaal kun je ontwikkelen door oefening en training. Dat kun je zelf in gang zetten en toepassen in de dagelijkse werkzaamheden.
In organisaties wordt steeds meer wendbaarheid, flexibiliteit en eigenaarschap van medewerkers verwacht. Iets wat niet kan zonder continu in gesprek te zijn over motivatie, competenties, talent en resultaat. Daarnaast heeft ieder mens behoefte aan positieve aandacht. Als leidinggevende kom je er dus niet mee weg om twee keer per jaar te vragen hoe het gaat. En dat kan ook prima anders. In dit artikel lees je alles over het goede (functionerings)gesprek.
Lees meerEr is meer en meer aandacht voor (psychologische) veiligheid en vertrouwen op de werkvloer en dat is niet voor niets. Uit onderzoek blijkt onder andere dat teams waarin iedereen zich veilig voelt effectiever zijn. Ook blijkt dat deze medewerkers langer bij een organisatie blijven werken. Hoe werkt dat precies en hoe kun je als leidinggevende die veilige werkomgeving creëren?
Lees meer