Iemand betrokken maken kan niet volgens Rogier Hofman, drievoudig Olympisch hockeyer en eigenaar van FanBased, een bedrijf dat leiderschapstrajecten verzorgt in het bedrijfsleven. Monique Beerens, executive leiderschapscoach bij Courius, een organisatie advies bureau dat klanten helpt bij veranderprocessen, beaamt dat. Volgens hen moeten de omstandigheden in het werk zo zijn, dat je je betrokken wilt voelen. Maar hoe zorg je daarvoor als leidinggevende? In deze podcast geven Rogier en Monique je handvatten. En hieronder zetten we de belangrijkste voor je op een rij.

 • Weet wat ieders bijdrage aan het gezamenlijke doel is
  Als team heb je een doel op werk. Praat met elkaar wat dat is en wat ieders rol daar in kan zijn. Vergeet dan ook niet te kijken naar wat iemand leuk vindt om te doen. Als mensen iets doen wat ze leuk vinden, voelen ze zich meer betrokken.
 • Betrek medewerkers bij de plannen van een organisatie
  Niemand zit er op te wachten dat een plan zonder overleg uitgerold en uitgevoerd moet worden. Betrek je medewerkers bij de plannen die een organisatie maakt. Dit vergroot de betrokkenheid.
 • Laat medewerkers verantwoordelijkheid nemen
  Betrokkenheid begint vaak bij verantwoordelijkheid. Voelt iemand zich niet verantwoordelijk ergens voor, dan ligt afhaken op de loer. Door verantwoordelijkheid te nemen, zullen medewerkers zich ook betrokken voelen.
 • Geef feedback, maar wel op het juiste moment
  In de sport is dit heel normaal: na de wedstrijd, bij het kijken van de videobeelden, spreekt het team elkaar aan op elkaars gedrag. Doe je dit wanneer de randvoorwaarden goed zijn (dus als er vertrouwen en veiligheid is en een conflict niet uit de weg word gegaan), dan helpt feedback mensen om beter te worden in wat ze doen.
 • Ken jezelf en leer de ander kennen
  Weet hoe je zelf reageert als je ergens op wordt aangesproken of weet hoe een ander reageert. Zorg ervoor dat je elkaar leert kennen voordat je het gesprek aan gaat over betrokkenheid. Dat zorgt voor een hoop begrip.

Luister de hele podcast met Monique en Rogier hieronder.

Dit is deel drie uit een serie van vier podcasts. Deel 1 luister je hier, deel 2 hier en deel vier vind je hier.