Soms kom je er even helemaal niet meer uit. Je werk loopt gewoon niet lekker en je wilt dat dat verandert. Tijd om het heft in eigen handen te nemen en te kijken wat jij echt wilt. Rogier Hofman, drievoudig Olympisch hockeyer en eigenaar van FanBased, een bedrijf dat leiderschapstrajecten verzorgt in het bedrijfsleven, en Monique Beerens, executive leiderschapscoach bij Courius, een organisatie advies bureau dat klanten helpt bij veranderprocessen, praten in deze podcast over hoe je erachter kunt komen wat je zelf hieraan kunt doen.

Hieronder zetten we de belangrijkste tips voor over persoonlijk leiderschap op een rij.

 • Kijk kritisch naar jezelf
  Waarom doe je dingen die je doet op die manier? Hou jezelf eens een spiegel voor, of laat die voorhouden door een coach bijvoorbeeld. Sommige dingen doe je omdat het in je natuur zit. Andere dingen heb je jezelf aangeleerd. Neem je patronen onder de loep, en bekijk of je ze kunt veranderen.
 • Neem niet teveel hooi op je vork
  Vaak nemen mensen waarbij het niet lekker loopt, structureel teveel hooi op hun vork. Dit komt simpelweg omdat ze nooit of te weinig nee zeggen. Ga bij je zelf eens na of jij dit ook doet en waarom je nooit nee zegt.
 • Wees bereid om te voelen wat je voelt
  Laat het gevoel dat het niet lekker loopt toe. Pas als je dat doet en de patronen herkent waardoor dit komt, kun je er iets aan veranderen.
 • Veranderen vergt moed en tijd
  Om te veranderen en daar hulp bij te zoeken heb je moed nodig. Het is niet altijd leuk om onder ogen te zien waarom iets niet lekker gaat. Maar heb je de moed gevonden en heb je ontdekt waar het aan ligt, dan kun je veranderen. Dit gaat niet over een nacht ijs, maar heeft tijd nodig. Patronen die je al jaren hebt, zijn niet van de een op de andere dag te veranderen. Maar het kan wel.
 • Behoud je kwaliteiten
  Het veranderen van bepaalde patronen betekent niet dat je alle kwaliteiten die daar in jouw ogen bij horen overboord moet gooien. Kijk goed naar wat je wel wilt behouden en wat jou waarschijnlijk kan helpen in je werk.

De hele podcast hoor je hieronder:

Dit is het laatste deel uit een serie van vier podcasts. Nieuwsgierig naar de andere delen? Hier vind je de linkjes naar deel 1, deel 2 en deel 3.