Wat is vitaliteit nu eigenlijk?

Vitaliteit is inmiddels een aardig containerbegrip, dat te pas en te onpas wordt gebruikt. Even terug naar de oorsprong en de definities dus, om verwarring te voorkomen. Van oorsprong is vitaliteit afgeleid van het Latijnse woord 'vitae', wat leven betekent. Volgens Van Dale betekent vitaal dan ook ‘voor het leven van groot belang’ en is een vitaal persoon krachtig en energiek.

De invloed van vitaliteit op inzetbaarheid

De invloed van vitaliteit op inzetbaarheid laat zich raden. Iemand die lekker in zijn vel zit, van energie bruist en de kracht heeft om tegenslag het hoofd te bieden, zal zich niet snel ziekmelden. En stel je eens voor dat je een team hebt vol met dit soort mensen, dan is toch geen uitdaging te groot? Uit diverse onderzoeken blijkt ook echt dat vitale medewerkers een positief effect hebben op klanten en collega’s, werk van goede kwaliteit leveren en binding hebben met de organisatie. Afgezien van het feit dat het fijn is als iemand het naar zijn zin heeft in het leven, levert vitaliteit dus op allerlei vlakken voordeel op.

Hoe kun je als leidinggevende de vitaliteit van je medewerkers (en jezelf) vergroten?

Investeren in vitaliteit loont dus de moeite, maar hoe doe je dat?
Goed om te weten is dat vitaliteit vier dimensies heeft, die met elkaar in balans moeten zijn:

  • lichaam (voldoende beweging, verantwoorde voeding, genoeg slaap)
  • geest (persoonlijke groei en ontwikkeling),
  • sociaal-emotioneel (goede relaties en samenwerking)
  • zingeving (betekenisvol en nuttig bezig zijn).

Als leidinggevende heb je niet op iedere dimensie evenveel invloed. Uiteindelijk is en blijft de medewerker degene die actie moet ondernemen als er iets veranderd moet worden. Uiteraard kun je wel inspireren en motiveren. En natuurlijk het goede voorbeeld geven. Bordjes ophangen dat traplopen beter is dan de lift pakken is een mooi begin. Maar zélf dan ook echt de trap nemen als je naar een andere verdieping moet is natuurlijk wel het beste.

Tips om vitaliteit in je team te vergroten

Wil je aan de slag om de vitaliteit van je team te vergroten? Hieronder vind je een aantal praktische tips.

Aan de slag

  • Check welke programma’s er binnen jouw organisatie zijn. Vitaliteit staat als het goed is ook op de agenda van de HR-afdeling. Zijn er organisatiebrede programma’s waar je samen met je team iets mee kunt? Denk aan een fietsplan, korting op voedingsadvies, begeleiding bij stoppen met roken of gezamenlijke beweegchallenges?
  • Kijk waar behoefte aan is in jouw team en maak er een leuke uitdaging van. Zoek het niet alleen in de hoek van bewegen of gezond eten, maar ook in ontspannen, iets voor een ander doen, ontwikkeling of het versterken van de samenwerking en steun aan elkaar.
  • Beschouw je medewerkers als mens. Dit klinkt raar, maar bij veel organisaties worden werk en privé nog erg gescheiden gehouden. Bij ieder mens heeft de privésituatie echter invloed op het werk en andersom. Heb hier dan ook oog voor.
  • Geef het goede voorbeeld. Laat zien wat je zelf doet om vitaal te blijven. Doe je een cursus omdat je ergens beter in wilt worden? Wil je minder werken in de avonden? Of probeer je zelf te stoppen met roken? Deel dit met je mensen en laat zien dat je jezelf serieus neemt.
  • Maak ook ruimte voor falen. Verandering kost tijd en moeite. Wees er voor elkaar als het niet gaat zoals gepland. En help elkaar om te herpakken en het nog eens te proberen. Deze steun alleen al vergroot de vitaliteit.