‘Find out what works and do more of it’

Steve en Insoo

Deze benadering heeft overeenkomsten met de theorie van de Positieve Psychologie. Deze stroming ontstond eind jaren negentig. Psychotherapeuten richtten zich toen steeds vaker op krachten in plaats van klachten. Mensen blijven namelijk vaak hangen in problemen, met langdurig piekeren tot gevolg. Een positief, oplossingsgericht gesprek kan dit voorkomen.

 ‘Treatment is not just about fixing what is wrong; it also building what is right’

Seligman

Waarom werkt oplossingsgericht coachen?

Een aantal voordelen van het ervaren van positieve emoties op een rij:

  • Het versterkt creativiteit en inventiviteit.
  • Het helpt om het groter geheel beter te overzien.
  • Het ontwikkelt de sterke kanten van mensen, zoals veerkracht en welbevinden.
  • Het geeft een constructiever en flexibeler vermogen tot coping: mensen kunnen abstracter en meer op lange termijn denken en hebben een grotere emotionele afstand na stressvolle gebeurtenissen.
  • Het is tegengif voor negatieve emoties.

Deel positieve emoties

Volgens de Broaden-and-build theorie van Frederickson kunnen positieve emoties zoals belangstelling, voldoening, vreugde, geluk, trots, opluchting, genegenheid en liefde, iemand helpen om op een andere manier naar problemen en uitdagingen te kijken. Hierdoor neemt de veerkracht van mensen op de lange termijn toe. Belangrijk is dat de positieve emoties zelf worden ervaren of worden gedeeld met anderen. Realiseer je als leidinggevende dus dat het belangrijk is om positieve ervaringen te delen met je medewerkers.

Help je medewerkers te ‘floreren’

Uit onderzoek blijkt dat er meer positieve gevoelens nodig zijn tegenover een negatief gevoel om het leven leuk te blijven vinden. Wanneer deze zogenaamde positiviteitsratio 3:1 is (3 positieve emoties tegenover 1 negatieve emotie) of hoger, dan ‘floreren’ we. De meeste mensen hebben een verhouding van 2:1, wat betekent dat ze positief zijn. Wanneer het slecht met iemand gaat of diegene is depressief, dan ligt deze ratio onder de 1:1. Geef je als leidinggevende veel complimenten, dan bouwt je medewerker een buffer op. En kan deze beter omgaan met negatieve / opbouwende feedback.   

Oefening

Bedenk voor jezelf een negatieve emotie en probeer hier een paar minuten bij stil te staan. Zet hier drie positieve emoties tegenover. Wat gebeurt er? Hoe voel je je?
Deze oefening kun je vervolgens ook aan je medewerkers meegeven.

Wat zijn de voorwaarden voor oplossingsgericht coachen?

Maar hoe kun je nu bedenken wat je in de toekomst wil bereiken en daar daadwerkelijk naartoe werken, ook als je je niet goed voelt? Dan komen we op een belangrijk begrip vanuit de Positieve Psychologie: zelfeffectiviteit, of in het Engels: self-efficacy.

Zelfeffectiviteit betekent dat je zelf invloed hebt op een gewenste uitkomst door je op een bepaalde manier te gedragen. Daarbij gaat het om wat je denkt dat je met jouw vaardigheden kunt doen onder bepaalde omstandigheden.

Werk je als leidinggevende vanuit deze oplossingsgerichte benadering, dan ga je ervan uit dat iemand beschikt over deze zelfeffectiviteit. Daarnaast is zelfcontrole een belangrijk begrip bij het oplossingsgericht coachen. Stel doelen en bereik deze door jezelf te belonen en naar oplossingen te blijven zoeken. Hierbij help je als leidinggevende niet alleen jezelf, maar ook je medewerker!

Hoe voer je een oplossingsgericht gesprek?

We weten nu dat de focus op krachten, het beschikken van zelfeffectiviteit en het ervaren of delen van positieve emoties kan bijdragen aan geluk. Dat wil niet zeggen dat je het probleem niet mag benoemen tijdens het gesprek met jouw medewerker. Sterker nog, door dit wel even aan te raken,  voelt je medewerker zich gehoord en ontstaat er verbinding en vertrouwen tussen jou en de medewerker.

Dit is de start om samen verder te zoeken naar positieve oplossingen, die in de cirkel van invloed van je medewerker liggen (link cirkel van invloed). Kijk daarbij naar wat je medewerker wel kan en leg de focus op zijn of haar krachten.

6 Tips bij het voeren van een oplossingsgericht gesprek met jouw medewerker

  • Probleem/ vraag
    Waar zit je mee? / Met welke vraag zit je? Waarom is dit een probleem voor je?
  • Verwachtingsmanagement
    Wat hoop je met dit gesprek te bereiken?
  • Op zoek naar uitzonderingen
    Wanneer ging het wel goed? En wat betekende dat voor je? Hoe zou je dat (gedrag x) meer kunnen doen?
  • Inschaling
    Waar zit je nu op een schaal van 1 tot 10? Hoe kom je op dat cijfer? Wat is er nodig om een volgende stap te zetten?
  • Geef complimenten/ positieve feedback
    Geef complimenten over dingen die goed gaan.