Wat is de overgang eigenlijk?

De eicelvoorraad van vrouwen is niet oneindig; met iedere menstruatie daalt het aantal eicellen. Dit gaat door tot de laatste menstruatie, ook wel menopauze genoemd, die gemiddeld rond de leeftijd van 51 jaar valt. De overgang is de periode van 5 tot 10 jaar vóór de menopauze. Het opraken van de eicellen brengt een verandering in de hormoonspiegel met zich mee en die veroorzaakt allerlei lichamelijke en psychische klachten.

Voor de meeste vrouwen begint de overgang in de leeftijd tussen 40 en 45 jaar, maar eerder of later kan ook. De overgang kan lang duren; hoe lang is per persoon verschillend. Sommige vrouwen zijn er na 2 jaar doorheen, terwijl anderen wel 15 jaar worstelen met opvliegers en andere symptomen.

In de infographic hiernaast vind je de feiten en cijfers over de overgang op een rij.

De overgang, feiten en cijfers

Signalen die op de overgang kunnen duiden

De overgang gaat gepaard met enkele typische klachten, waar zo’n 80% van de vrouwen last van heeft. Tegelijk zijn er ook veel atypische klachten. Vrouwen herkennen deze klachten vaak zelf niet, zeker niet als ze nog menstrueren, omdat ze ook een andere oorzaak kunnen hebben.

Typische overgangsklachten zijn:

  • Opvliegers, van matig tot ernstig;
  • De dalende hormoonspiegel zorgt ervoor dat de temperatuurregulatie van het lichaam van slag is, waardoor iemand het ineens heel warm krijgt en gaat zweten, terwijl het niet warm is. Omgekeerd kan iemand het plotseling ook heel koud krijgen en gaan rillen;
  • Onregelmatige menstruatie;
  • De menstruatie kan onregelmatig worden waardoor deze onvoorspelbaar wordt en bovendien zwaarder en pijnlijker kan zijn dan normaal;
  • Slecht slapen en vermoeidheid.

Door nachtelijk zweten en opvliegers raakt het slaappatroon ernstig verstoord; vrouwen worden meerdere keren per nacht wakker en moeten hun bed uit om af te koelen. Sommige vrouwen hebben vervolgens moeite weer in slaap te vallen doordat ze zich druk maken over het feit dat ze de volgende morgen weer vroeg op moeten.

Voorbeelden van atypische klachten zijn:

  • Spier- en gewrichtsklachten;
  • Stemmingsklachten zoals somberheid en klachten van depressiviteit;
  • Emotionele instabiliteit;
  • Gezondheidsrisico’s op de lange termijn zoals botontkalking en hart- en vaatziekten.

Hoe is de overgang van invloed op de inzetbaarheid?

De klachten die vrouwen kunnen hebben door de overgang, zijn vergelijkbaar met die van een depressie; lusteloos en somber zijn, zonder aanwijsbare reden. Daarnaast kan een medewerkster die in de overgang is zich heel ongemakkelijk voelen door opvliegers; die zijn oncontroleerbaar en vaak ook zichtbaar voor anderen. Tel daar slecht slapen, hoofdpijn en andere klachten bij op en je begrijpt dat werken soms moeilijk is. Sommige vrouwen hebben zo veel last van overgangsklachten dat zij zich ziek melden. Veel vrouwen in de overgang hebben bovendien nog andere verplichtingen die invloed op de belastbaarheid kunnen hebben, zoals kinderen in de pubertijd en de (mantel)zorg voor hulpbehoevende ouders. 

Hoe je als leidinggevende medewerkers kunt ondersteunen

Als leidinggevende wil je graag weten of er overgangsklachten spelen, want dan kun je daar rekening mee houden. Maar de overgang is een gevoelig onderwerp. Hoewel elke vrouw ermee te maken krijgt, rust er een taboe op de overgang. Vrouwen praten er niet graag over, omdat ze zich niet begrepen voelen en de klachten heel intiem van aard kunnen zijn. Vooral mannen, maar ook jongere vrouwelijke collega’s, begrijpen vaak niet hoe hinderlijk de ongemakken zijn, doen er lacherig of oordelend over of bagatelliseren de klachten. Het is voor anderen moeilijk te begrijpen hoe erg de overgang iemands leven kan bepalen. De overgang kan zorgen voor serieuze relatieproblemen en grote veranderingen in iemand sociale en professionele leven.

Een voorwaarde om de overgang bespreekbaar te maken op het werk is een open cultuur, waarin medewerksters zich veilig genoeg voelen om erover te praten. Het kan ook heel goed zijn dat een medewerkster die last heeft van de overgang, dit niet met jou wil bespreken. Toon hier vooral begrip voor en spreek dat ook uit. Ook dan kun je nog steeds helpen door je medewerkster door te verwijzen naar een collega, iemand van HR, een vertrouwenspersoon of de bedrijfsarts. Die laatste, of de eigen huisarts, kan misschien doorverwijzen naar een overgangsconsulente.

Maatregelen die je kunt nemen op het werk

Je kunt ook op praktisch gebied helpen door het werk tijdelijk zo te organiseren dat je medewerkster zo min mogelijk hoeft te verzuimen als ze erge last van klachten heeft.

Tips

  • Flexibele werktijden
    Als iemand een paar nachten niet heeft geslapen door nachtweten, kan het enorm helpen als je weet dat je niet om 8:30 uur op je werk hoeft te zijn. Je kunt afspreken dat iemand later mag beginnen na een paar nachten niet of nauwelijks slapen.
  • Vaker thuiswerken
    Sommige vrouwen hebben heel erge opvliegers, waarbij het zweet van ze afdruipt en ze het afwisselend heel warm en koud hebben. Met hartkloppingen en een knalrood hoofd aan je bureau moeten zitten, is dan geen pretje. Het kan dan fijn zijn als je even geen andere mensen onder ogen hoeft te komen. Ook in een periode van huilbuien is het prettig als je thuis kunt werken.
  • Goede ventilatie en ventilatoren op de werkvloer
    Frisse lucht met voldoende zuurstof helpt om de interne temperatuurschommelingen beter te doorstaan. Losse ventilatoren kunnen op de individuele werkplek voor extra verkoeling zorgen als dat nodig is.
  • Lichte, ademende werkkleding
    Als er sprake is van werkkleding, zorg dan voor kleding die goed ademend is en prettig is om te dragen. Liefst lichte materialen die goed vocht opnemen, en laagjes over elkaar zodat iemand iets aan- of uit kan trekken bij een opvlieger.
  • Meer pauzemogelijkheden
    Soms kan iemand wel werken met overgangsklachten, maar is net wat vaker pauze nodig om even bij te komen of een opvlieger op te vangen.
  • Privacy
    Zorg voor een plek in het bedrijf waar iemand even alleen kan zijn, bijvoorbeeld om een opkomende huilbui of woede-uitbarsting te onderdrukken of een opvlieger uit te zitten.
  • Voorlichting
    Zorg er als leidinggevende voor dat je weet wat de overgang is, hoe groot de doelgroep is in jouw organisatie die hiermee te maken heeft en wat de gezondheidsklachten zijn die hierbij horen. Zorg ook dat er informatie over de overgang en de gevolgen ervan beschikbaar is voor alle medewerkers. Plaats het op intranet of besteedt er aandacht aan in het werkoverleg. Het ligt een beetje aan het soort werk en bedrijf, maar als je veel vrouwen in dienst hebt is het niet gek om hier voorlichting over te (laten) geven.