Regels voor de bescherming van zwangere medewerkster en hun ongeboren kind staan in de Arbeidstijdenwet en in het Arbobesluit. Deze regels gaan over werktijden, pauzes, soorten werkzaamheden die de zwangere wel en niet mag doen en blootstelling aan risico’s. Het werk dat je een zwangere medewerkster laat doen, moet je zo organiseren dat ze er geen schadelijke gevolgen van ondervindt. Verder informeer je haar over eventuele risico’s van het werk zoals gevaarlijke stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de zwangere en haar ongeboren kind of voor medewerksters die borstvoeding geven. Die kun je vinden in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) van jullie organisatie.
In de Handreiking arbomaatregelen Zwangerschap & Werk van de SER vind je ook nog heel veel informatie.
Zwangere en pas bevallen medewerksters worden tijdens het werk goed beschermd door de wet. De bekendste regeling, het zwangerschaps- en bevallingsverlof, is er om de medewerkster de tijd te geven zich op de bevalling voor te bereiden en goed te herstellen na de bevalling. Voor partners is er daarnaast geboorteverlof. De kans is groot dat je hier als leidinggevende een keer mee te maken krijgt, dus we hebben hieronder alles kort voor je samengevat.
Lees meerMedewerksters die net een kind hebben gekregen en weer beginnen met werken, geven misschien nog borstvoeding. Dan kan het zijn dat ze op het werk willen kolven. Als leidinggevende kun je het je medewerkster een stuk makkelijker maken, als je zorgt dat hiervoor alles geregeld is. Maar wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken?
Lees meerDe geboorte van een kind zet iemands leven tijdelijk op zijn kop. Dat heeft allerlei gevolgen, niet alleen emotioneel, maar ook financieel en praktisch. Als je als leidinggevende weet tegen welke uitdagingen werkende ouders met jonge kinderen aanlopen, kun je ze ondersteunen en de werkprivébalans helpen te bewaren.
Lees meer