Een kind krijgen en de impact daarvan op je werk

Ouders die werken, moeten na de komst van een kind vaak een nieuwe balans vinden in hun leven. Deze nieuwe levensfase brengt een heleboel veranderingen met zich mee: materieel, psychisch, sociaal, emotioneel en werkgerelateerd. Gemiddeld duurt het tussen de 18 maanden en 6 jaar voor werkende ouders door deze fase van verandering heen zijn. Het combineren van werk en gezin heeft niet alleen invloed op het welzijn en welbevinden, maar ook op verzuim en verzuimgedrag.

Dit alles hebben kersverse ouders zich niet altijd gerealiseerd en het kan dus zijn dat ze tegen problemen aanlopen. Denk aan structureel slaapgebrek door gebroken nachten, uitputting door een huilbaby, een nieuwe taakverdeling en een andere rol als partners binnen de relatie, financiële zorgen. Deze problemen kunnen niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel belastend zijn en zorgen voor de volgende klachten:

  • vermoeidheid, verstoord slaappatroon;
  • gebrek aan concentratie en motivatie;
  • prikkelbaarheid, sneller geïrriteerd;
  • emotioneel instabiel.

Het belang van regelmogelijkheden voor werkende ouders

Jonge (aanstaande) ouders beoordelen hun werkgever op de aanwezige mogelijkheden om werk en de zorg voor kinderen te combineren. Hoewel vrouwen nog steeds het grootste deel van de zorg op zich nemen, is dit aan het veranderen. Mannen werken vaak nog fulltime, maar steeds meer mannen willen ook een deel van de zorgtaken op zich nemen. Als je hier als bedrijf rekening mee houdt, verklein je de kans dat medewerkers op zoek gaan naar een andere werkgever. Ook als je je medewerkers voldoende regelmogelijkheden geeft, heb je minder kans dat ze verzuimen of je organisatie verlaten.

Als leidinggevende kun je werkende ouders ondersteunen om verzuim te voorkomen

Als je weet wat de kenmerken zijn van de levensfase van jonge ouders, begrijp je ook dat de combinatie werk en gezin best een uitdaging is. Sommige medewerkers gaan hier fluitend doorheen, anderen dreigen overspannen te raken. Wil je als leidinggevende werkende ouders ondersteunen, zorg dan dat je stressklachten zo veel mogelijk voor bent. Dat kun je doen door regelmatig aan je medewerker te vragen hoe het gaat en in gesprek te blijven over wat zij nodig hebben. Medewerkers met jonge kinderen zijn kwetsbaar voor verzuim en je kunt dit voorkomen door bijvoorbeeld:

  • door te verwijzen naar bedrijfsmaatschappelijk werker;
  • door te verwijzen naar een financieel adviseur;
  • een coach of training aan te bieden voor het vergroten van de mentale weerbaarheid en het psychologisch kapitaal.

Bekijk het webinar met Joyce Knappen van Pro-parents voor extra tips

Wettelijke regelingen om werkende ouders te ondersteunen

Naast bovenstaande tips zijn er ook verschillende wettelijke regelingen die het voor werkende ouders makkelijker maken om werk en gezin te combineren. Door hier gebruik van te (laten) maken als dat nodig is, is de kans groter dat ze inzetbaar blijven.

De opties op een rij


Daarnaast hebben moeders die borstvoeding geven het recht om te voeden of te kolven onder werktijd. De werkgever moet hiervoor een goede ruimte beschikbaar stellen en als leidinggevende wil je natuurlijk dat alles geregeld is voor je medewerkster terug is van verlof.


In de arbeidsovereenkomst of cao kunnen bovendien nog aanvullende regelingen zijn opgenomen. Sommige bedrijven betalen tijdens het ouderschapsverlof de verlofuren door, maar dat is lang niet overal zo.


Weet dat geld een reden kan zijn voor medewerkers om geen gebruik te maken van bestaande regelingen. Iemand moet het zich immers wel kunnen veroorloven om minder te gaan werken. Zeker als dit speelt, is het goed om toch te kijken hoe je iemand kunt ondersteunen als dat nodig is.


Deze artikelen kunnen ook van pas komen:

Inzetbaarheid

Alles wat je als leidinggevende moet weten over zwangerschaps-, bevallings- en geboorteverlof

Zwangere en pas bevallen medewerksters worden tijdens het werk goed beschermd door de wet. De bekendste regeling, het zwangerschaps- en bevallingsverlof, is er om de medewerkster de tijd te geven zich op de bevalling voor te bereiden en goed te herstellen na de bevalling. Voor partners is er daarnaast geboorteverlof. De kans is groot dat je hier als leidinggevende een keer mee te maken krijgt, dus we hebben hieronder alles kort voor je samengevat.

Lees meer
Inzetbaarheid

Je medewerkster geeft borstvoeding en wil kolven, wat nu?

Medewerksters die net een kind hebben gekregen en weer beginnen met werken, geven misschien nog borstvoeding. Dan kan het zijn dat ze op het werk willen kolven. Als leidinggevende kun je het je medewerkster een stuk makkelijker maken, als je zorgt dat hiervoor alles geregeld is. Maar wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken?

Lees meer
Inzetbaarheid

Een medewerkster is zwanger, wat nu?

Vrijwel iedere leidinggevende maakt het een of meerdere keren mee: een medewerkster die vertelt dat ze zwanger is. Een bijzonder moment, maar na de eerste felicitaties schiet er van alles door je hoofd. Wat moet je regelen en wat wíl je doen? Hier vind je een handig stappenplan.

Lees meer