Een conflict. Het woord zelf heeft al een ongemakkelijke lading. Maar conflicten zijn soms wel nodig om prestaties te verbeteren. Alleen, is het dan eigenlijk nog wel een conflict? Of kun je, als er vertrouwen en veiligheid is op de werkvloer, dan beter spreken van een goed gesprek?
Rogier Hofman, drievoudig Olympisch hockeyer en eigenaar van FanBased, een bedrijf dat leiderschapstrajecten verzorgt in het bedrijfsleven, en Monique Beerens, executive leiderschapscoach bij Courius, een organisatie advies bureau dat klanten helpt bij veranderprocessen, geven in deze podcast tips over hoe je het beste met conflicten om kunt gaan.

  • Vertrouwen en veiligheid is de basis
    Heb je dat nog niet helemaal voor elkaar in je team? Luister dan hier naar de andere podcast van Rogier en Monique. Daarin geven zij tips om vertrouwen en veiligheid op de werkvloer te creëren.
  • Erken dat er verschillen zijn
    En besef dat dit niet erg is. Iedereen gaat anders met verschillende situaties om. Dit is niet erg. Als je dit erkent, kun je het constructieve gesprek aangaan en verder komen met elkaar.
  • Deel de verschillen met elkaar

Naast het erkennen van verschillen, is het ook belangrijk dat je er met elkaar over praat. Als je meer weet over de verschillen tussen mensen en hoe anders iemand kan reageren op hetzelfde probleem, dan kun je er beter op inspelen.

  • Ga je een conflict uit de weg, bedenk dan waarom je dat doet
    Als je weet waarom je bang bent om het conflict aan te gaan, kun je er iets aan doen. Vaak zit de angst in je hoofd. Als je er kritisch naar kijkt is er waarschijnlijk niets om bang voor te zijn.
  • Ga het gesprek aan
    Zie jij als leidinggevende dat een medewerker ergens mee zit? Neem dan de eerste stap en spreek diegene aan. Vraag hoe het hem gaat en wie weet is dat wel de opening naar het constructieve gesprek.
  • Zoek hulp bij elkaar
    Geef als leidinggevende ook aan als jij ergens last van hebt. Maak dit bespreekbaar en vraag hoe je het met elkaar op zou kunnen lossen. Geef aan wat je wilt bereiken en bekijk hoe je dit als team voor elkaar kunt krijgen.
  • Sta af en toe even letterlijk stil

Kom je lastige onderwerpen tegen op je pad? Sta dan letterlijk even stil. Neem even afstand, haal diep adem en luister naar je lijf en niet alleen naar je hoofd. Laat het even los en pak daarna opnieuw de regie.

Benieuwd naar de hele podcast met Monique en Rogier? Je vindt hem hieronder.

Deze podcast is deel 2 uit een serie van vier. Ben je ook nieuwsgierig naar de andere delen? Luister dan hier deel 1, deel 3 en deel 4.