Iedereen gaat op zijn eigen manier om met tegenslagen: de één huilt even, staat op en gaat weer door, de ander wentelt zich in de ellende en de volgende loopt er eenvoudig voor weg. Al die verschillende manieren om om te gaan met tegenslag, noemen we copingstijlen.
Als iemand weet wat zijn of haar copingsstijl is – de meeste mensen hebben er een paar – en diegene is zich daarvan bewust, dan valt er tussen te schakelen. Dat kan handig zijn als een bepaalde copingstijl niet werkt, bijvoorbeeld omdat iemand erin doorschiet. Even flink boos zijn omdat een collega een streek levert, is bijvoorbeeld prima, maar wekenlang niet meer dan het hoognodige zeggen is weinig zinvol. Op het moment dat je stagnaties bemerkt in je team, hetzij in de samenwerking, hetzij bij een individuele collega die vastloopt, dan kan het handig zijn eens goed te kijken naar de copingstijlen van de betrokken medewerkers. En natuurlijk ook naar die van jezelf als leidinggevende.
De theorie van coping, een begrip uit de psychologie, onderscheidt zeven verschillende copingstijlen. We bespreken ze hieronder. Als leidinggevende heb je uiteraard zelf ook bepaalde copingstijlen en het kan zijn dat je bij het lezen al een of meer stijlen herkent als de jouwe. Is dat niet het geval en ben je benieuwd? Dan kun je op internet en bij verschillende coachingsbureaus vragenlijsten vinden waarmee je erachter kunt komen wat jouw meest gebruikte copingstijlen zijn. Deze tip kun je ook aan je medewerkers meegeven, als zij hier vragen over hebben.
Er zijn meerdere manieren om dieper onderzoek te doen naar welke copingstijl je hebt. Hieronder vind je een aantal voorbeelden.
Het is prettig als je niet helemaal uit het lood raakt door stress, tegenslag en uitdagingen. Hoe meer veerkracht je hebt, hoe kleiner de kans dat dit gebeurt. Inzicht in je copingstijlen – de manieren waarop je omgaat met tegenslag – kan je helpen om je veerkracht te vergroten.
Lees meerIn het hele proces rond ziekte en verzuim kan het zijn dat je contact hebt met een praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB). Deze ondersteunt de bedrijfsarts en neemt enkele taken waar, bijvoorbeeld in de verzuimbegeleiding. Maar wat kun je nu precies verwachten van de POB en wat kan deze voor jou en je medewerker betekenen?
Lees meer