Hoe merk je dat je in of uit balans bent?

Als je in balans bent, zit je goed in je vel. Je bent weerbaar, kunt tegenslag incasseren zonder uit je doen te raken. In balans heb je energie om dingen te ondernemen, op je werk en in je vrije tijd. Ben je daarentegen uit balans dan ben je prikkelbaar, reageer je emotioneel en soms zelfs buitenproportioneel op zaken die even tegen zitten. Denk aan een kind dat tegenstribbelt, onenigheid in je relatie of strubbelingen met een klant op werk. Raakt iemand verder uit balans, dan zakt het energieniveau, kunnen fysieke klachten of zelfs depressieve gevoelens de kop opsteken. Reden genoeg dus om in balans te willen blijven en als leidinggevende scherp te zijn op de balans bij je medewerkers. Alleen, hoe doe je dat?

Persoonlijke spelregels

Als ex-topsporter is het voor Sanne heel normaal om vanuit periodisering te werken. Dat betekent dat je heel bewust opbouwt naar een stevige prestatie. Niet door continu keihard te trainen, maar door training op te bouwen qua zwaarte en intensiteit en af te wisselen met periodes van rust. Je zorgt bovendien dat je uitgerust bent op het moment dat je moeten pieken en neemt daarna de tijd om te herstellen. Dat geldt net zo goed voor prestaties in het dagelijkse leven en het werk. Ook hier moet je zorgen dat je goed uitgerust begint aan inspanning, zodat je energie hebt om te pieken. En dat je daarna weer ontspant en oplaadt.

Wat dit ontspannen en opladen concreet inhoudt, is echter voor iedereen anders. Je moet dan ook je eigen spelregels bepalen. Waar krijg jij energie van en wat is er nodig om dat voldoende te kunnen doen? En hoe je daar voldoende ruimte voor maakt.

TIP: Heb je geen idee (meer) waar je energie van krijgt? Onderzoek in kleine stapjes wat je leuk vindt. Ga de natuur in – daar knapt vrijwel iedereen van op. Plan een vrije dag, helemaal voor jezelf. Weet je niet wat je wilt doen? Dan doe je even niks, dat is ook goed.

Hoe stimuleer je als leidinggevende je medewerkers om de balans te bewaren?

Als leidinggevende heb je natuurlijk een voorbeeldrol. Het helpt jezelf en je team niet als je zit te kniezen over onmogelijkheden, dus kijk vooral naar wat er wél kan. Focus daarnaast op peak performance in plaats van high performance. In het laatste geval verwacht je voortdurend hoge prestaties van jezelf en blijf je maar doordenderen. Ga je voor peak performance, dan kies je heel bewust de doelen waar je naartoe werkt, om daarna even rust te nemen en de batterij weer op te laden.

Topsporters nemen heel bewust rust vlak voor een belangrijke wedstrijd én daarna. Dat is niet voor niets. Wil je goed presteren, dan moet je hoog in je energie zitten. Om dat op het juiste moment te kunnen, moet je goed voor jezelf zorgen.

Vraag je medewerkers dan ook om zichzelf als topsporter te zien. Laat hen nadenken over wat zij nodig hebben om goed te kunnen presteren. Geef ze de ruimte hun werk en pauzemomenten zelf in te richten en stimuleer ze om het schuldgevoel los te laten. Laat anderen maar denken dat ze niks uitvoeren op een dag, juist door pauzes te nemen verzetten zij meer werk in minder tijd.

Uiteraard doe je dit alles als leidinggevende zelf ook. Plan bijvoorbeeld iedere dag een half uur tot een uur waarin je naar buiten gaat. Wandel of sport. Laat aan je mensen weten wanneer je dit doet en zet je telefoon uit. Dan zien mensen dat je ook echt even niet bereikbaar bent.

Energiek aan het werk

De volgende tips zijn dagelijks bruikbaar om de balans te bewaren tijdens een werkdag. Probeer ze zelf eens uit en stimuleer je medewerkers om ermee aan de slag te gaan.

Tips

  1. Neem in de ochtend even tijd voor jezelf. Sta een kwartier eerder op, check even bij jezelf in hoe je je voelt en wat je vandaag nodig hebt. En doe iets waar je blij van wordt. Even een stukje lezen in een boek, stil genieten van een kop koffie of een korte work-out. Wat jij wilt.
  2. Ga je van start met je werkdag? Open dan niet klakkeloos je mail, maar stel jezelf eerst de vraag met welk project je vandaag verschil wilt maken. En start daarmee, op het moment dat je nog helemaal fris en fruitig bent.
  3. Probeer te herkennen waar jouw energiepieken en -dalen zijn tijdens de dag. Steven je iedere dag om 16:00 uur op een dip af? Plan dan om 15:00 uur een moment in om energie te tanken. Dan kun je daarna weer fris verder.
  4. Werk je veel achter een computer of bureau? Kom om de 20 minuten even in beweging. Zet letterlijk een timer. Ga naar buiten, doe de was of ren de trap op en af. Lukt dat niet, bijvoorbeeld omdat je in een call zit? Wissel dan in ieder geval even van houding, kijk een paar keer naar links en rechts en sta even op en ga weer zitten.
  5. Vertrouw op je gevoel. Je weet zelf heel goed wanneer je er doorheen zit. Hoe meer je je hier tegen verzet, hoe harder je de bal terugkrijgt. Accepteer dat het even niet gaat en zoek een oplossing. Klap je laptop dicht, ga naar het strand en pak de draad ’s avonds weer op als je opgeladen bent.
  6. Zet alle notificaties uit. Op je telefoon, je computer, je iPad, waar dan ook. Niets leidt meer af dan die voortdurende pingels en rode bolletjes die je vertellen hoeveel berichten je nog niet hebt gelezen. Als het écht écht écht belangrijk is, dan belt iemand wel.
  7. Ontvolg iedereen op social media die je energie kost. De mensen van wie je onzeker of jaloers wordt, de mensen waaraan je je ergert, de mensen waar je eigenlijk niets meer mee hebt. Deep down weet je zelf wel wie dit zijn.

Deze artikelen kunnen ook van pas komen:

Inzetbaarheid

Werkdruk signaleren en verminderen, zo doe je dat als leidinggevende

Hoewel veel werkgevers maatregelen treffen om werkstress te voorkomen, geeft bijna de helft (45%) van de medewerkers aan dat dit niet genoeg is. Bovendien heeft 35% van het werk gerelateerde verzuim te maken met werkdruk of werkstress . Maar wat is werkdruk nu precies en wat doet het met je medewerkers? En wat kun je er als leidinggevende aan doen - ook als je leiding geeft op afstand?

Lees meer
Leiderschap

Tegenslag? Zo wapen je jezelf en je medewerkers er tegen

Het leven kent tegenslagen, daar ontkom je helaas niet aan. De kunst is natuurlijk om je er niet teveel door uit het veld te laten slaan. Hoe doe je dat? En hoe help je als leidinggevende je medewerkers om tegenslag te overwinnen? In dit artikel lees je 7 tips van Joost Leenders, mede-eigenaar van de Talent Academy Group en prestatiecoach van o.a. Ajax, Team Jumbo-Visma en de Nederlandse herenhockeyploeg.

Lees meer
Leiderschap

Medewerkers ondersteunen die thuiswerken, zo doe je het

Thuiswerken, de één vindt het fantastisch en is productiever dan ooit, de ander moet er ontzettend aan wennen. Hoe zorg je er als leidinggevende voor dat alle mensen die thuiswerken hun werkplezier behouden?

Lees meer