Een veiligheidskundige is één van de vier kerndeskundigen i i Kerndeskundigen kerndeskundigen zijn: de bedrijfsarts, de arbeidshygiënist, de veiligheidskundige en de arbeids- en organisatiekundige die in de Arbowet genoemd worden. Deze deskundige draagt bij aan de veiligheid van medewerkers en hun werkomgeving. Hij of zij is op de hoogte van de actuele wet- en regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden dus van veiligheid, gezondheid en welzijn. Door middel van onderzoek, analyses, advisering en training ondersteunt hij of zij de werkgever om de wettelijke verplichtingen na te komen.
Waar veiligheidsdeskundigen te vinden zijn? Wat minder in organisaties waar mensen standaard kantoorwerk verrichten, maar veel in branches als de bouw, industrie, transport, bij non-profitorganisaties en de overheid (bijvoorbeeld bij de politie en in ziekenhuizen).
De veiligheidskundige kan de werkgever adviseren over het veiligheidsbeleid en kan de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uitvoeren en helpen om het bijbehorende plan van aanpak op te stellen. Hij brengt daarbij de risico’s systematisch in kaart en beoordeelt deze zodat hij kan aangeven hoe veilig de werkomgeving is voor de medewerkers. De RI&E is de basis voor het arbobeleid van een organisatie omdat daarin te vinden is welke risico’s het werk met zich meebrengt. Als uit de risico-inventarisatie blijkt dat er maatregelen genomen moeten worden, helpt de veiligheidskundige bij de implementatie. Hierdoor wordt zoveel mogelijk voorkomen dat medewerkers betrokken raken bij een ongeval of ziek worden door hun werk. De gecertificeerde veiligheidskundige is, net als de overige kerndeskundigen, ook bevoegd om de RI&E te toetsen.
Heb je vragen over de veiligheid van je medewerkers en hun werkplek? Dan kun je de veiligheidskundige vragen je te adviseren. Ook kun je hem of haar vragen om je medewerkers training en voorlichting te geven over veilig werken en het voorkomen van ongelukken. Veiligheid op het werk valt of staat namelijk met het gedrag van de medewerkers. En als mensen niet begrijpen waarom het belangrijk is dat ze zich op een bepaalde manier gedragen, zullen ze zich minder goed aan regels houden.
De veiligheidskundige kan medewerkers bewust maken van hun eigen gedrag en ze laten zien wat de gevolgen zijn als ze een onveilige situatie negeren, niet herkennen of veroorzaken. Medewerkers die zich bewust zijn van de impact van hun eigen gedrag, werken zorgvuldiger en voorzichtiger. Ze voelen zich verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid en die van hun collega’s. Bovendien zijn ze dan intrinsiek gemotiveerd om hun gedrag aan te passen en dat is de beste garantie voor succes.
Je kunt de veiligheidskundige ook inschakelen voor advies over:
Via onderstaande links vind je alles over het vakgebied en het werkveld.
Als leidinggevende weet je dat je met de bedrijfsarts schakelt als een medewerker ziek wordt. Maar wist je dat je ook daarvoor al bij de bedrijfsarts terecht kunt voor advies over ziekte en werk, preventie van verzuim en duurzame inzetbaarheid? Juist voor organisaties die eigen regie voeren, is de bedrijfsarts een belangrijke sparringpartner. Hoe zit dat precies en waarvoor kun je als leidinggevende de bedrijfsarts inschakelen?
Lees meerIn het hele proces rond ziekte en verzuim kan het zijn dat je contact hebt met een praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB). Deze ondersteunt de bedrijfsarts en neemt enkele taken waar, bijvoorbeeld in de verzuimbegeleiding. Maar wat kun je nu precies verwachten van de POB en wat kan deze voor jou en je medewerker betekenen?
Lees meer