Laten we beginnen met de zaken waarbij je wettelijk verplicht bent de bedrijfsarts in te schakelen:
De bedrijfsarts weet natuurlijk niet alleen veel over ziekte en belastbaarheid in relatie tot werk, maar is ook de sparringpartner als het gaat om het voorkomen van beroepsziekten en verzuim. Zowel jij als leidinggevende als je medewerkers kunnen dus ook preventief een beroep doen op de bedrijfsarts voor advies over werk en gezondheid.
Je medewerkers hebben zelfs wettelijk recht om gebruik te maken van het open spreekuur van de bedrijfsarts, ook als ze nog niet ziek zijn. Ze kunnen er terecht voor allerlei vragen over werk, belastbaarheid en gezondheid.
Als leidinggevende kun je naar de bedrijfsarts voor advies over de aanpak en preventie van verzuim, de re-integratiemogelijkheden en de verbetering van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Wanneer de bedrijfsarts al met jou gesproken heeft voor het eerste consult met een medewerker heeft hij een veel completer beeld van de situatie. Je kunt daarbij dan ook een gerichte vraag stellen aan de bedrijfsarts.
De bedrijfsarts kan ook meedenken en adviseren over het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Hij ziet immers vaak organisatiebreed wat er speelt, mede door samenwerking met de preventiemedewerker, casemanagers en andere [info name="kerndeskundigen"]
Werkgevers mogen zich laten bijstaan door kerndeskundigen bij het uitvoeren van de arboverplichtingen. De Arbowet noemt er vier:
1. BIG-geregistreerde bedrijfsarts
2. Gecertificeerde arbeids- en organisatiedeskundige
3. Gecertificeerde arbeidshygiënist
4. Gecertificeerde veiligheidskundige
[/info]
Hij of zij kan dus ook schetsen welke verzuimoorzaken overheersen en welke interventies daarbij passen. Bij voorkeur heeft de bedrijfsarts dan ook niet alleen contact met medewerkers, maar ook leidinggevenden, HR, directie en OR om bij te dragen aan een gedegen arbo- en verzuimbeleid.
De bedrijfsarts heeft een medisch beroepsgeheim en houdt zich aan de privacywetgeving (de AVG). Hij mag slechts beperkte informatie delen over een zieke medewerker. Hij of zij mag geen gezondheidsgegevens van een medewerker delen met de werkgever.
Voor de verzuimbegeleiding mag de bedrijfsarts de volgende gegevens delen: