Welke rechten heeft een medewerkster die net een kind heeft gekregen?

  1. Kolven en voeden
    Een kersverse moeder mag tot haar kindje negen maanden oud is maximaal een kwart van haar werktijd gebruiken voor borstvoeding en kolven. Hoe vaak dat gebeurt, is niet altijd van te voren te zeggen, dat hangt een beetje af van het ritme dat moeder en kind hebben. Je medewerkster krijgt de tijd die ze kolft of voedt gewoon doorbetaald. De kolftijd mag niet van haar gewone pauzetijd afgehaald worden.
  2. Kolfruimte
    Je medewerkster heeft recht op een geschikte ruimte om in te kolven of borstvoeding te geven. Kun je niet voor een geschikte ruimte zorgen, dan mag je medewerkster zelf een andere plek regelen of het werk verlaten en naar haar kindje gaan om borstvoeding te geven.
  3. Voorlichting
    Als leidinggevende hoor je je medewerkster te informeren over haar rechten om onder werktijd te kolven of te voeden. Alleen dan kan ze zonder stress of druk een goede keuze maken. Je kunt hier natuurlijk afspraken over maken en als het nodig is kun je ook haar werktijden aanpassen of haar vaker thuis laten werken. Als je medewerkster voor haar zwangerschapsverlof al weet dat ze borstvoeding wil gaan geven, heb je kans dat ze dan al vraagt naar de mogelijkheden.  

Hoe je als leidinggevende je medewerkster kunt helpen

Werkende moeders hebben dus alle recht om tijdens werktijd hun kind borstvoeding te geven of te kolven. Toch zijn er aardig wat vrouwen die met borstvoeding stoppen als zij weer gaan werken na hun zwangerschapsverlof. Dat komt niet altijd door problemen met de borstvoeding of het kolven zelf, maar door tijdgebrek en reacties van collega’s. Dit laatste komt vaak door onwetendheid; medewerkers zijn vaak niet op de hoogte van de rechten die werkende moeders hebben. Als leidinggevende kun je dit verhelpen door medewerkers hierover te informeren. Zo creëer je draagvlak bij de collega’s.

Verder kun je er natuurlijk voor zorgen dat iemand niet alleen op papier tijd krijgt om te kolven of voeden, maar ook in de praktijk. Haal dus als dat nodig is wat taken bij je medewerkster weg, zodat ze zich geen stress krijgt omdat ze eigenlijk geen tijd heeft om te kolven of haar kindje de borst te geven.

Bedenk dat borstvoeding geven een natuurlijk proces is dat zich niet in schema’s laat dwingen. Dit proces kan verstoord worden door stress. Een nacht slecht slapen –niet ongewoon voor ouders van een baby– of een woordenwisseling met de partner kan de melkproductie en de toeschietreflex al beïnvloeden. Kolven kan dus de ene dag heel makkelijk gaan en de andere dag meer moeite kosten, waardoor je medewerkster misschien vaker moet kolven. Geef hier als leidinggevende dan ook de ruimte voor en toon begrip.

Welke voordelen heeft het als je kolven en voeden goed regelt?

Het heeft een heleboel voordelen als je de mogelijkheden voor kolven en voeden op het werk goed regelt. Als kersverse moeder je baby achterlaten om naar je werk te gaan, is niet altijd makkelijk. Als je dan ook nog moet kolven op je werk en er is geen geschikte ruimte of je collega’s begrijpen niet dat je alweer je werk onderbreekt, zijn de ingrediënten voor stress volop aanwezig. Als je als leidinggevende een positieve houding hebt, zorgt dit, behalve voor een ontspannen en tevreden medewerkster, voor:

  • meer motivatie bij je medewerkster om weer aan het werk te gaan;
  • minder risico van verzuim door stress of problemen met de borstvoeding;
  • hogere betrokkenheid en productiviteit;
  • minder verloop onder medewerksters met een baby;
  • betere gezondheid van moeder en kind.

Hoe ziet een geschikte kolfruimte eruit?

Werkende moeders kolven op de vreemdste plekken; van de spreekwoordelijke bezemkast tot de postkamer en het toilet. Dat is allemaal niet zoals het hoort, sterker nog, in het Arbobesluit staat dat de werkgever moet zorgen voor een geschikte kolfruimte. Die voldoet aan deze eisen:

  • de ruimte is van binnen uit af te sluiten;
  • de ruimte is hygiënisch;
  • je medewerkster heeft voldoende privacy in de ruimte;
  • de ruimte is rustig en afgezonderd;
  • in de ruimte staat een bed, een bank of comfortabele stoel;
  • de ruimte kan geventileerd worden;
  • er zijn geen gevaarlijke stoffen en verontreinigingen in de ruimte.

Het is praktisch (maar niet verplicht) als er ook stromend water is en een koelkast. Dan kan je medewerkster de kolfspullen afspoelen en de melk direct koelen. Is er geen koelkast in de kolfruimte, dan moet ze ergens anders een koelkast kunnen gebruiken.

Deze artikelen kunnen ook van pas komen:

Inzetbaarheid

Werkende ouders ondersteunen de balans te bewaren, zo doe je het

De geboorte van een kind zet iemands leven tijdelijk op zijn kop. Dat heeft allerlei gevolgen, niet alleen emotioneel, maar ook financieel en praktisch. Als je als leidinggevende weet tegen welke uitdagingen werkende ouders met jonge kinderen aanlopen, kun je ze ondersteunen en de werkprivébalans helpen te bewaren.

Lees meer
Inzetbaarheid

Alles wat je als leidinggevende moet weten over zwangerschaps-, bevallings- en geboorteverlof

Zwangere en pas bevallen medewerksters worden tijdens het werk goed beschermd door de wet. De bekendste regeling, het zwangerschaps- en bevallingsverlof, is er om de medewerkster de tijd te geven zich op de bevalling voor te bereiden en goed te herstellen na de bevalling. Voor partners is er daarnaast geboorteverlof. De kans is groot dat je hier als leidinggevende een keer mee te maken krijgt, dus we hebben hieronder alles kort voor je samengevat.

Lees meer
Inzetbaarheid

Een medewerkster is zwanger, wat nu?

Vrijwel iedere leidinggevende maakt het een of meerdere keren mee: een medewerkster die vertelt dat ze zwanger is. Een bijzonder moment, maar na de eerste felicitaties schiet er van alles door je hoofd. Wat moet je regelen en wat wíl je doen? Hier vind je een handig stappenplan.

Lees meer